Prospectief onderzoek naar de behandeling van degeneratieve lumbosacrale stenose (DLSS) bij honden

FASE 1
Analyse van reactiekrachten gemeten met een force plate of PSW is binnen de diergeneeskunde een standaard methode om de gang van een dier op een objectieve manier te beoordelen. Een PSW heeft enkele voordelen ten opzichte van een force plate. Hiermee kunnen naast kinetische variabelen (PVF, VI) ook temporospatiale variabelen worden gemeten (stride length/time, stance time, swing time). Deze variabelen worden beïnvloed door factoren als loopsnelheid, lichaamsgewicht en vermoedelijk ook door verschillen in lichaamsbouw tussen de verschillende hondenrassen. In de eerste fase van het onderzoek werden metingen verricht met 33 gezonde honden in verschillende gewichtsklassen, en referentiewaarden opgesteld.

FASE 2
Dit is een pilot studie van de klinische trial. Hierin worden PSW metingen gedaan met een aantal patiënten die voldoen aan de inclusiecriteria. Na analyse en vergelijking met de referentiewaarden worden de relevante parameters voor deze patiëntengroep in beeld gebracht.

FASE 3
Het ontwerp is een parallel vergelijkende random klinische trial, met als doel het vergelijken van verschillende conservatieve behandelmethoden voor honden met DLSS. In deze opzet wordt de onderzochte populatie (tabel 1) random verdeeld in 3 groepen. Groep 1 wordt behandeld met NSAID’s, groep 2 wordt behandeld met orthomanuele therapie, en groep 3 wordt behandeld met NSAID’s en orthomanuele therapie. Alle patiënten krijgen dezelfde bewegingsrestricties en revalidatieschema opgelegd.

Inclusie criteria:

  • Hond 15-30 kg
  • Klinische klachten typerend voor DLSS
  • Pijn bij palpatie lumbosacrale regio
  • Lumbosacraal afwijkende wervelstanden vastgesteld bij orthomanueel onderzoek
  • Nog niet behandeld of eerder conservatief behandeld met onvoldoende of tijdelijk resultaat
  • Geen concurrente orthopedische, neurologische of systemische aandoeningen
  • MRI/CT bevestigt DLSS en sluit DDx uit